Εκλογές Δικηγορικού Συλλόγου Λευκωσίας
Στα πλαίσια της ισότιμης παροχής δυνατότητας σε όλους τους υποψήφιους για εκλογή ως μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Λευκωσίας, η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ έχει αποστείλει ερωτήματα σε όλους τους υποψήφιους και θα δημοσιεύει εντός των προσεχών ημερών τις απαντήσεις τους.
Ακολουθούν οι απαντήσεις του υποψήφιου μέλους κ. Σπύρου Σπύρου:
Τι σπουδές έχετε κάνει και σε ποια πανεπιστήμια;
Έχω σπουδάσει Νομική και Διοίκηση, στο Πανεπιστήμιο Middlesex στο Λονδίνο. Πριν είχα κάνει foundation course “Access to Law” από το Κολλέγιο του Waltham Forest, στο Βόρειο Λονδίνο, όπου αποφοίτησα με άριστα. Γνωρίζω πολύ καλά την Αγγλική και Ελληνική γλώσσα, αφού φοιτούσα στην Αμερικανική Ακαδημία στην Λάρνακα πριν τις σπουδές μου.
Από πότε ασκείτε το δικηγορικό επάγγελμα;
Από τον Μάιο του 2003, όπου επέστρεψα από τις σπουδές μου, άρχισε η τριβή μου με τα Δικαστήρια. Εργάστηκα σε 4 διαφορετικά γραφεία στην Λευκωσία, μέχρι τα τέλη του 2010, όπου άρχισα να ιδιωτεύω ως δικηγόρος.
Σε ποιο γραφείο είστε και ποιος ο ρόλος σας, είδος υποθέσεων που χειρίζεστε;
Σήμερα έχω την δική μου εταιρεία, την Σπύρος Α. Σπύρου & Συνεργάτες ΔΕΠΕ, με γραφείο στην Λευκωσία και χειρίζομαι διαφορετικές υποθέσεις σε όλα τα Δικαστήρια της Κύπρου. Είχα την τύχη και τιμή να εμπλακώ και να χειριστώ πολύ ξεχωριστές και διαφορετικής φύσης υποθέσεις, όπως οικονομικού εγκλήματος εις το Κακουργιοδικείο, υποθέσεις οικογενειακού δικαίου και ειδικά θεμάτων που αφορούν ανήλικα και τις συνθήκες διαβίωσης τους μέσα από την αντιπαλότητα των γονέων τους, υποθέσεις που αφορούν καταδυτικές δραστηριότητες και καταδυτικών ατυχημάτων – θανατικών ανακρίσεων, αστικές διαφορές που αφορούσαν χρήση υποβρυχίου στις θάλασσες μας. Εκπροσωπώ την ιδιοκτήτρια εταιρεία του ναυαγίου Ζηνοβία στην Λάρνακα και χειρίζομαι, τα πολύ ξεχωριστά για τα Κυπριακά δεδομένα, θέματα που προκύπτουν από τις δραστηριότητες και εμπλοκή των διαφόρων φορέων που ασχολούνται με καταδυτικό τουρισμό, εκπαίδευσης κλπ. Ταυτόχρονα, ασχολούμαι με υποθέσεις αστικής φύσης, εταιρείες, διαχειρίσεις και ποινικό.
Γιατί αποφασίσατε να υποβάλετε υποψηφιότητα;
Αποφάσισα να θέσω υποψηφιότητα για εμπλοκή μου εις τα θέματα που αφορούν τους δικηγόρους, επειδή πιστεύω ότι χρειάζεται ριζική αλλαγή το σύστημα και οι συνθήκες που βιώνουμε σήμερα. Δυστυχώς, η φύση της δραστηριότητας αυτής, είναι τέτοια που απαιτεί προσωπική εμπλοκή και χρόνο, κάτι που ουσιαστικά θα έχει προσωπικό κόστος, αφού ο σημερινός δικηγόρος έχει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα και τις ασχήμιες που έχουν δημιουργηθεί από την, μέχρι σήμερα συσσωρευμένη και διαχρονική αμέλεια του συνόλου των δικηγόρων, στο να αναλάβουν ευθύνες, δράση και να προβούν σε ενέργειες για την καλυτέρευση των συνθηκών εργασίας και παροχής ποιότητας δικηγορικών υπηρεσιών εις το κοινό.
Θεωρώ ότι έχω πλέον ζυμωθεί αρκετά εις τον χώρο της Δικαιοσύνης, είμαι σε θέση να έχω έντονη και σοβαρή άποψη για τα θέματα που αντιμετωπίζουν οι δικηγόροι και τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν προς την σωστή κατεύθυνση, και ζητώ να με εμπιστευθούν οι συνάδελφοι μου και να με τιμήσουν με την ψήφο τους. Πιστεύω ακράδαντα, ότι δεν θα έχουμε άλλη ευκαιρία για να γίνουν τόσες καινοτομίες και αλλαγές εις τον χώρο μας, και ένεκα της χρονικής συγκυρίας, αποφασίζω να εμπλακώ ενεργά, σε μια προσπάθεια να προστατεύσουμε το επάγγελμα του δικηγόρου, αφού πλέον, ως έχουν τα πράγματα, οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια εις τον αφανισμό αρκετών συναδέλφων, ειδικά εκείνων που δεν είναι μέλη μεγάλων και γνωστών δικηγορικών οίκων με άσκηση δικηγορίας δεκαετιών. Παρατηρώ με λύπη, ότι κάθε χρόνο εισέρχονται πολλοί νέοι δικηγόροι εις το χώρο, με όνειρα και φιλοδοξίες, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι με την κατάντια μας, ο όγκος δικηγορικής εργασίας έχει μειωθεί κατακόρυφα, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των συναδέλφων που θα καταφεύγουν εις την ανεργία ή στην κολάσιμη πράξη της αδήλωτης εργασίας, όχι γιατί το επιθυμούν, αλλά γιατί θα πρέπει να επιβιώσουν και αυτό είναι κάτι που πρέπει όλοι μαζί, συλλογικά να αποτρέψουμε.
Λαμβανομένου υπόψη το ότι το επάγγελμα μας είναι από τα πλέον τοξικά επαγγέλματα, θα πρέπει να γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες ώστε να αλλάξει η σημερινή κατάσταση. Ο δικηγόρος είναι άνθρωπος όπως όλοι οι άλλοι, όπου σε κάποια στιγμή θα επιδιώξει να κάνει οικογένεια, να μεγαλώσει παιδιά και να έχει μια φυσιολογική ζωή. Δυστυχώς, ως έχουν τα πράγματα, το άγχος και οι σημερινές συνθήκες, ειδικά για τους νέους δικηγόρους, για σταδιοδρομία και εξασφάλιση ανάλογου εισοδήματος για διατήρηση μιας φυσιολογικής ζωής, δεδομένου ότι ο νέος δικηγόρος θα πρέπει να εργαστεί για μια 10ετία τουλάχιστον, ώστε να καταφέρει να τύχει της ανάλογης τριβής, εμπειρίας, γνώσης και κατά συνέπεια μιας σχετικής αναγνώρισης και σταδιοδρομίας εις τον χώρο, είναι στοιχεία τόσο τοξικά και απαγορευτικά και τείνουν να εξαντλήσουν τους αγνούς και ρομαντικούς δικηγόρους που επιθυμούν ακόμα την διατήρηση της ηθικής και ορθής συμπεριφοράς που αρμόζει στον τιμητικό τίτλο μας. Αγνό παράδειγμα είναι η αυξητική τάση των διαζευγμένων συναδέλφων μας, και η ανικανότητας μιας εξασφαλισμένης σύνταξης στο μέλλον, έχοντας υπόψη και τα σημερινά δεδομένα του ταμείου συντάξεως μας.
Ποιες είναι οι προτεραιότητες σας σε περίπτωση εκλογής;
Κατ’ αρχή αναφέρω ότι είναι πάρα πολλά που πρέπει να γίνουν και αντιλαμβάνομαι ότι πολλά από τα όσα διεκδικούν οι δικηγόροι, δεν θα αλλάξουν πολύ σύντομα. Όμως, θεωρώ ότι σε συνεργασία με συναδέλφους που έχουν αρκετή εμπειρία και τριβή εις τον χώρο των δικαστηρίων και της Δικαιοσύνης, θα καταφέρουμε σιγά σιγά με μεθοδική δουλειά και προσπάθεια να αλλάξουμε κάποια πράγματα προς όφελος όλων. Σε συντομία, θα πρέπει να αλλάξουν οι σχέσεις των παραγόντων της δίκης. Επιθυμώ να δω τους Δικαστές και δικηγόρους να έχουν καλύτερες και στενότερες σχέσεις και να μην υπάρχει η αποξένωση που παρατηρείται σήμερα. Αυτό μπορεί να αλλάξει με το να γίνονται διάφορες κοινές δραστηριότητες, κάτι που θα επιφέρει τον αμοιβαίο σεβασμό μεταξύ των. Τα κτήρια και υποδομές των δικαστηρίων, ειδικά της Λευκωσίας, πρέπει να αλλάξουν ριζικά, ώστε να μην υπάρχει η άνιση μεταχείριση των δικηγόρων της Λευκωσίας, σε σχέση με άλλους συναδέλφους σε άλλες επαρχίες, όπου όλες οι δικαιοδοσίες βρίσκονται σε 1 κτήριο / χώρο και μπορούν οι δικηγόροι να εργάζονται πιο αποτελεσματικά και γρήγορα. Η ηλεκτρονική δικαιοσύνη που αναμένουμε είναι κάτι που θα βοηθήσει στην αποφυγή σπατάλης χρόνου και κόστους, αλλά αυτό είναι κάτι που αναμένουμε να δούμε σε πράξη. Είχα πρόσφατα γράψει σχετικό άρθρο, προσπαθώντας να δώσω εικόνα, στο πως θα μπορούσε να λειτουργήσει ένα τέτοιο σενάριο και ομολογώ ότι χαίρομαι που βλέπω ότι οι επικείμενες αλλαγές, οδεύουν προς αυτή την κατεύθυνση. Κάτι άλλο που επείγει είναι η εκτέλεση αποφάσεων, κάτι που θα επιφέρει την αύξηση της εμπιστοσύνης του κοινού εις την Κυπριακή Δικαιοσύνη, έτσι ώστε να τολμά το κοινό να διεκδικήσει το δίκαιο του μέσα από τις δικαστικές διαδικασίες, οι οποίες θα πρέπει να αρχίζουν και να τελειώνουν σε σύντομο χρόνο και όχι όπως έχουν τα πράγματα σήμερα. Τα θέματα παραπόνων και διαφθοράς και/ή έλλειψης διαφάνειας, τόσο από την Δικαστική Εξουσία, όσο και από το Κράτος, συναδέλφους και γενικά παράγοντες των διαδικασιών, είναι κάτι που επίσης πρέπει να μας προβληματίσει και επιτέλους να τολμήσουμε να αγγίξουμε και αυτό το πολύ ευαίσθητο θέμα. Υπάρχουν Δικαστές που διορίζονται και είναι πολύ άξιοι και χαίρουν σεβασμού από όλους, υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που κατά καιρούς έχουν γίνει παράπονα, που αν όντως ισχύουν, είναι άκρως καταδικαστέα και συνθλίβουν στον πυρήνα τους, την ορθή απονομή της δικαιοσύνης, δηλαδή το τελευταίο προπύργιο ελπίδας εις το μυαλό και ψυχή του κάθε συμπολίτη μας, για δικαίωση. Δυστυχώς, επικρατεί σήμερα, ο νόμος της σιωπής, και όντως, έχοντας βιώσει και εγώ προσωπικά κάτι ανάλογο, είμαι πεπεισμένος ότι αρκετοί από τους συναδέλφους μου έχουν δίκαιο, αλλά ένεκα συνθηκών και αντιμετώπισης, αναγκάζονται να σκύψουν το κεφάλι, βιώνοντας την ταπείνωση και μαρασμό, ή ακόμα και διωγμό από αρκετούς, είτε Δικαστές, είτε συναδέλφους που ενεργούν ως δορυφόροι των Δικαστών και του συστήματος γενικότερα.
Θεωρώ ότι θα πρέπει επιτέλους να δημιουργηθεί ένας δυνατός και πρωτόγνωρος μηχανισμός συνδικαλισμού των δικηγόρων, όπου θα ασκεί έντονη και εξοντωτική αντιπολίτευση εις το σύστημα ως έχει, ώστε να καταφέρει να διορθώσει τα πράγματα και φέρει επιτέλους την πολυπόθητη αλλαγή. Τονίζω και ξεκαθαρίζω ότι εφόσον εμείς διεκδικούμε και θέτουμε το πήχη τόσο ψηλά, θα πρέπει από την άλλη να είμαστε ακόμα πιο αυστηροί με τους εαυτούς μας, ώστε να δικαιούμαστε να απαιτούμε αλλαγή από την άλλη πλευρά. Συνεπώς, φαινόμενα αισχρά και σοβαρών παραπτωμάτων, θα πρέπει να τυγχάνουν ανάλογης αντιμετώπισης. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τις απόψεις και προσπάθειες των συναδέλφων μου που διεκδικούν θέσεις, τόσο εις τους Επαρχιακούς Συλλόγους, αλλά και εντός του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, θεωρώ ότι θα καταφέρουμε να φέρουμε μια σύγχρονη πλέον δικηγορία στον τόπο μας.